top of page

Minden, amit a Nose Work-ről tudni szeretnél

(megközelítőleg minden)


A nose work, mint sport kialakítását a keresőkutyák munkája inspirálta. Ugye mindenkinek ismerős a repülőtereken, pályaudvarokon dolgozó drog- és robbanószer kereső kutyák látványa, ha máshonnan nem, híradókból vagy dokumentumfilmekből. Említhetnénk a törökországi romok között kutató személykereső kutyákat is, de akármelyik kép jut eszünkbe, mindegyikben van egy közös pont: a szaglás.


Kereső kutya nose work tanul.
iStock.com/Dragos Cojocari

Miért más, mint amit eddig megszoktunk?


A szimatmunka során a kutyának először bizonyos szagok ismeretét és jelzését tanítjuk meg pozitív megerősítéssel, majd pedig a kutyára bízzuk, hogy megkeresse és megmutassa nekünk a szag forrását.

A keresőmunka alapvetően eltér a szokásos, szélesebb körben ismert kutyás sportoktól, ugyanis egyszerűen nem tehetünk mást, mint bízunk a kutya képességeiben - és persze abban, hogy a felismerést és jelzést jól tanítottuk és megfelelően megalapoztuk. Míg pl. az obedience-ben és az agility-ben a gazdi (felvezető) irányít, addig a nose work-ben a kutya önállóan dolgozik. Hiába is próbálnánk bármiféle segítséget, irányítást nyújtani neki az alig 5-50 millió szaglósejtünkkel, szemben az ő közel 300 millió sejtet tartalmazó szaglóhámjával.


Milyen kutyák űzhetik a nose work-öt?


A válasz felemelően egyszerű: bármilyen fajtájú és korú kutya jöhet nose work-öt tanulni, előképzettségtől függetlenül! A csoportos tanfolyam minimális feltétele, hogy tudjon csoportban dolgozni (ha nem tud, arra is van megoldásunk). A szimatmunka remek mentális stimuláció, ugyanakkor kímélő fizikai aktivitás is, ahol a legfőbb cél a tartalmas és vidám időtöltés, a mindennapok gazdagítása a kutyák (és a gazdi) számára.

A tudatos szimatolással, kereséssel lehetséges csökkenteni a szorongó kutyák stressz-szintjét, míg a magas energiaszintű kutyáknak segít figyelmesebbnek és együttműködőbbnek lenni.


Meddig tudtok eljutni?


Edzeni és versenyezni 4 ágazat 4 szintjén lehet, amik a következők: beltéri keresés, kültéri keresés, csomagátvizsgálás, elásott keresés, mindezt kezdő, haladó, profi és mester szinten.

Ahogy haladtok a szinteken, nő az elrejtett szagok száma és az átvizsgálandó terület mérete. A megtalálandó szagforrások mennyisége mester szinten már egyáltalán nincs megadva.

Mindezt nehezítendő, fokozatosan megjelenhetnek a zavaró tényezők és a nehezen megközelíthető, elrejtett szagforrások.


Hogyan kezdjétek el?


A legjobb módja az alapozó tréning, ahol valóban az alapokra fordítunk nagy figyelmet. Az első 3 foglalkozás kizárólag a stabil jelzés és a szagismeret kialakításáról szól. Ezt segítik a speciális dobozok és a szagminta keverék, amikkel tanulunk. A tanfolyam végén kaptok saját szagmintát, hogy otthon is tudjatok gyakorolni, de akár járhattok tovább edzésekre is.


Ha kérdésetek van, vagy szeretnétek kipróbálni a nose work-öt Pécsen, keressetek minket a noseworkpecs@gmail.com email címen, vagy gyertek el a következő alapozó tanfolyamunkra!







Források:





36 megtekintés
bottom of page